pühapäev, 3. jaanuar 2016

Karamelline õunajuustukook

KoostisPõhi:200g võid1 1/2 tassi pruuni suhkrut3 tl vanilje1 muna1 munavalge1 1/2 tassi jahu1/2 tl kaneeli3/4 tl õunakook vürtsi3/4 tl küpsetuspulbrit1/4 tl soodat1/4 tl soolapool riivitud õunaJuustukreem:450g toorjuustu, toatemperatuuril1/2 tassi suhkrut1/2 tassi pruuni suhkrut180ml karamellikastet
Kaneelised õunad:1 1/2 õunu, õhukeste viiludena2 tl sidrunimahlanäputäis muskaatpähklit1 tl kaneeli4 spl pruuni suhkrut1 spl võid




Kreem:125ml vahukoort1/4 tassi tuhksuhkrut
1/4 tl kaneeli


 Karamellikaste:
200 ml vahukoort
90 g  pruuni kristallsuhkrut
100 ml heledat siirupit
100 g võid
1/2 tl vanillisuhkrut

Määri koogivorm võiga ja vooderda küpsetuspaberiga. Sulata või. Lisa pruun suhkur ja vahusta. Lisa vanilje, muna ja munavalge ja vahusta edasi. Teises kausis sega oma vahel kuivad koostisained. Aeglaselt lisada kuivained muna-võivahule. Lisa riivitud õun. Vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 30 - 35 minutit 175ºC . Lase veidi jahtuda ja eemalda küpsetuspaberid.

Sega omavahel želatiin ja külm vesi ning jäta mõneks ajaks paisuma.

Tee karamellkaste ja lase täielikult jahtuda.

Vahusta toorjuust ja suhkur ühtlaseks, lisa juurde karamell. Lisa vahu hulka sulatatud želatiin. Määri vaht koogipõhjale. Aseta kook  3 - 4h külma.
.
Sega omavahel õunad, sidrunimahl, muskaatpähkel, kaneel ja pruun suhkur keskmise keedupotis. Lisa või ja kuumuta õunad keskmisel kuumusel umbes 15-20 minutit või kuni need on pehmenenud. Laske õuntel jahtuda 10-15 minutit, siis pane juustukoogile.

Vahusta koor, suhkur ja kaneel vahtu. Aseta vaht mõneks ajaks sügavkülma. Eemaldage kaussi sügavkülma, lisada raske vahukoort ja piits kiire, kuni see hakkab paksenema.

Pritsi kreem juustkoogile ja  nõrista karamelli  koogile

Bolognese maitselised lihapirukad marineeritud kurgiga u.48tk



Plaanisin täna perele teha lihapirukaid, kuid tahtsin teha mitte tavalisi, vaid väikese kiiksuga. Autoga sõites jäingi mõttesse,et milliseid teha. Kindlasti pidi seal olemsa hakkliha, muna ja marineeriud kurk, aga midagi võiks nagu veel sees olla. Kuna mul oli kapis  üks pakk Maggi Idea bolognese kastmepulbrit, siis otsustasin proovida sellega.

Kui pirukad valmis said, siis saia osa oli mõnusalt pehme ja täidis maitsvalt mahlane, mitte kuiv. Väga hästi on tunda kurgi ja bolognese maitsekooslust, mis sobivad oma vahel kenasti. 



Pärmitaigen:
2pk kuivpärmi
500ml piima
200g võid
1tl soola
1sl suhkrut
600 - 700g jahu

Täidis:
1 pakk MAGGI Idea „Spaghetti Bolognese“ pastale
5sl Salvesti salatikurki vedelikuga
600g veise-seahakkliha
1sl külmutatud tilli-petersellisegu (võib asendada ka värske või  kuivatud, sel juhul 1tl tilli ja 1tl peterselli)
3 keedumuna

Soojenda piim käesoojaks, lisa hulka sool, suhkur, kuivpärm ja vahusta veidi vispliga, kuniks suhkur ja sool on sulanud. Lisa vedeliku hulka jahu(jahu lisada algul 600g ja siis jupikaupa, kuna tainas peab jääma mõnusalt pehme) ja sega segi. Lisa taigna hulka vedel  soe või. Sõtku tainast nii kaua, et see käte küljest lahti tuleb ja moodustab mõnusa elastse palli. Jäta tainas 1h  soojakohta kerkima

Valmista samalajal täidis. Prae potis hakkliha veidi(kuni liha ei ole enam roosakas-punane), lisa hulka kurk vedelikuga ja bolognesekastme pulber. Võta pott pliidil ja seda hulka kahvliga peenestatud keedumunad. Sega segu segi ja lase jahtuda.

Rulli tainast lahti. Aseda supilusikaga lihasegu taignale ja vormi pirukad valmis. Määri pirukad lahtilöödud munaga ja küpseta 200C ahjus kuldpruuniks.

Head isu!

Tore oleks kuulda, kuidas Teile sellised pirukad meeldisid :D