laupäev, 2. september 2017

TORT PUNAPEA

Kohe ütlen ära, et see on meekook, mille sain oma sõbranna käest, kes omakorda oma ämma vanast nõukaaegsest kokaraamatust.

Nagu ikka meekookidega, on ka selle koogiga paras mässamine, seda just põhjade küpsetamisel. Kui ma seda teen, siis alati valmistan tainast topeltkoguse, kuna meie peres süüakse seda meeleldi.

Vaja läheb:

 Põhi:
3 klaasi jahu
2 muna
1 klaas tuhksuhkurt
3 sl võid
2 sl mett
2 tl söögisoodat
4 sl lahjendatud äädikat (sobib poes müüdav 10% äädikas, mis on juba lahjendatud)

Kreem:
500g 20% hapukoort (kõige parem on 30% , kuna siis kreem tuleb veidi paksem ja ei valgu nii lihtsalt laiali)
1 klaas suhkurt
3sl vedelat mett

Munad kloppida suhkruga vahtu. Või  ja mesi sulatada potis (kui kasutad värsket vedelat mett, siis võib selle alles siis lisada, kui või on sulanud), mis on veega täidetud poti sees. Segada juurde ettevaatlikult munavaht ja lasta sel kuumeneda 75 - 80 kraadini. Võtta pott tulelt ja segada juurde sooda ning äädikas. Munamass peab kerkima 2 x , siis tuleb ka tort välja. 

NB! Siinkohal pean märkima, et soovitan soojalt  see viimane tegevust teha suuremas nõus, kuna mass võib kerkida lausa 4 kordselt ja kui on väiksem nõu, siis saate aru küll, mis võib juhtuda.

Lisan juurde jahu, aga ma ei pane kõike korraga....
1. kui lisada kogu jahu korraga, siis saab sellise taigna, mida on võimalik rullida ja siis küpsetada.
2. kui mitte lisada kogu jahu, siis saab sellise taigna, mida on võimalik lusikaga küpsetuspaberile määrida - minule meeldib selline tegemine rohkem.

Tordipõhjad tuleb küpsetada  180kraadises kuldpruuniks. Soovitan soojalt küpsemise ajal alati teha järgmine põhi valmis. Kui üks saab valmis, siis saab järgmise ahju panna. Mina teen alati kolme kaupa (üks ahjus, teine plaadil ja kolmadat määrin lusikaga paberile).

Lase põhjadel korralikult jahtuda, seni valmistada kreem. Selleks tuleb hapukoor, suhkur ja mesi omavahel segada. . 

Kreem määrida jahtunud põhadele (jäta üks põhi kindlasti alles, millest hiljem tuleb puru) - põhi + kreem + põhi ... jne. 

Üks põhi purusta peeneks puruks ja pudista see tordile.

Aseta tort külmikusse ja lase üle öö seista. 

Torti võib oma maitse järgi kaunistada šokolaadikaunistustega.

Kommentaare ei ole: