esmaspäev, 4. august 2008

MAGUSAD KÜPSETISED

Maapähklivõikook

Koostis:
3 dl maapähklivõid
1 dl pehmet võid
5 dl pruuni suhkrut
3 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti
3 dl nisujahu
1 tl soola
Valmistamine:
Määri kandiline koogivorm võiga. Hõõru maapähklivõi ja või ühtlaseks. Lisa munad, suhkur ja vanill ja klopi õhuliseks vahuks. Sega juurde jahu.Tõsta võitatud koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lõika jahtunud kook nelinurkseteks tükkideks.


Maapähklivõikreemitort

Koostis:
Põhi:
3.75 dl purustatud šokolaadi küpsiseid või vahvleid
5 sl sulatatud magedat võid Maapähklivõikreem:
170 g toasooja toorjuustu
1.75 dl toasooja kreemjat maapähklivõid
2.5 dl külma 35% rõõska koort
1.25 dl tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti
Glasuur:
3 sl maapähklivõikreemi
30 g poolmõrudat hakitud šokolaadi
Valmistamine:
Georgia osariigist pärit retsept. Põhja jaoks sega küpsisepuru sulavõiga ning suru 22 cm lahtikäiva koogivormi põhjale ja servadele. Küpseta 165-kraadises ahjus 10 minutit. Jahuta. Täidise valmistamise jaoks on vaja elektrimikserit. Mikserda toorjuust ja maapähklivõi suures kausis ühtlaseks. Klopi teises kausis rõõsk koor, tuhksuhkur ja vanilla pehmeks vahuks. Sega pool vahukoorest maapähklikreemi hulka, alles seejärel lisa ülejäänud vahukoor. Pane 3 sl täidisekreemi kõrvale, ülejäänud määri jahtunud küpsisepurupõhjale. Sulata sokolaad vesivannis, lisa kõrvalepandud maapähklivõikreem ja sega ühtlaseks. Pane segu kohe kondiitritülli sisse ja suru läbi 3 mm otsiku spiraalselt tordile. Hoia tort kuni serveerimiseni jahedas (tordi võib kuni 2 päeva varem valmis teha).



Maapähklivõiküpsised I


Koostis:
2 dl maapähklivõid
2 dl margariini
2 dl suhkrut
2 dl pruuni suhkrut
2 muna
1 tl vanilliekstrakti
5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
1 tl soola
Valmistamine:
Vahusta maapähklivõi, margariin ja suhkur. Lisa munad ja vanill. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool, lisa vahule. Vormi teelusikaga väikesed pallid, aseta need võitamata ahjuplaadile. Suru kahvliga lamedamaks.Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 12 minutit. 6 tosinat küpsist.



Maapähklivõiküpsised II

Koostis:
2.5 dl paksemat maapähklivõid
2.5 dl suhkrut
1 muna
Valmistamine:
Sega kõik ained ja tõsta tainast teelusikaga võitamata ahjuplaadile.Küpseta 180kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni küpsised on pealt kuldsed.Lase küpsistel ahjuplaadil 5 minutit taheneda, siis libista restile jahtuma.


Snickersi-maapähklivõimuffinid

Koostis:
250 g nisujahu
85 g kuldset suhkrut (u 6 sl)
1.5 sl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
160 g e. 6 sl 'crunchy' ehk tükilist maapähklivõid
60 g sulatatud magedat võid
1 suur lahtiklopitud muna
1.75 dl piima
3 hakitud Snickers'i šokolaadi (à 65 g)
Valmistamine:
Sega kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Lisa maapähklivõi ja sega puruseks. Sega sulavõi, muna ja piim ning sega saadud vedelik ettevaatlikult kuivainete hulka.Sega hakitud Snickers taina hulka ning jaota tainas muffinivormidesse.Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit. Valmis muffinid on kenasti kerkinud ja kuldsed, sõrmega katsudes tunduvad veidi vetruvad. Lase muffinitel vormis 5-10 minutit jahtuda, siis võta muffinivormidest välja.