laupäev, 13. november 2010

"Käsitsi valmistatud kommid"

11. - 12. novembril toimus pärnu kutsehariduskeskuses koolitus "käsitsi valmistatud kommid".









Karamellmandlid
250g kooritud mandleid
5spl vett
250g suhkurt

valmistamine:
pane kõik suurele kõrgeservalisele pannile ja lase keema tõusta, panni sisu samal ajal pidevalt segades. alanda siis kuumust ning lase segul tasakesi keeda, kuni kogu vesi on aurustnud( mitte segada, kuna siirup kristallistub).
jätka keetmist ja pidevat segamist, kuni sulav suhkur kergelt pruunistub ning katab mandleid ühtlaselt. kalla mandlid küpsetuspaberile, vajadusel lahuta üksteisest kahvli abil. kui keemise alguses panna piparkoogimaitseainet, siis tuevad need täpselt sellised nagu on old hansa mandlid.




Vahukommid

5 dl suhkrut
2 1/2 dl vett
1 sl vanillsuhkurt
1 dl vett + 6 tl želatiini
veidi vedelat rohelist toiduvärvi
1 tilk piparmündiõli (saab apteegist)

katteks:
1 1/2 dl tuhksuhkrut
4 sp tärklist

1. lahusta suhkur vees
2. lase see vaikselt keema niing keeda segu tasa umbes veerand tundi
3. eemalda kuumuselt ja lase veidi jahtuda
4. paisuta želatiin 1 dl vees ning sulata siis (parim on seda teha mikrolainahjus, kuid ka veevannis läheb üsna kiirelt), seejärel jahuta segu veidi.
5. sega kokku siirup, toiduvärv, vanill, piparmündiõli(mitte panna üle 1 tilga, kuna maitse muutub mõrudaks) ja želatiinisegu. Mikserda neid kuni moodustub tihe vaht (üle 10 minuti)
6. vala segu u 20 cm vormi, mille oled eelnevalt vooderdanud toidukilega ning tõsta siis külma.
7. kui see on tardunud, lõika ta tükkideks ning keeruta tärklise-tuhksuhkru segus.