esmaspäev, 8. veebruar 2010

TOORJUUSTU TEGEMINE

Selle mõtte sain pereklubi.com toidufoorumis tuhlates, kus üks klubikas rääkis enda tehtud toorjuustust koogi tegemisest. Mind hakkas see väga huvitama, et kuidas ta seda toorjuustu ikkagi teeb, äkki on liigagi raske ja mina selle tegemisega hakkama ei saa.
Üllatus oli suur, kui avastasin, et tema sai selle idee minu lemmikust http://www.toidupildid.blogspot.com/ toidublogist, kus ma isegi uusi nippe käin piilumas ja ideid ammutamas.
Toorjuustu tegemise nipid on ka temalt võetud toidupildid.blogspot.c...juust.html
Kõige pealt on vaja valmis teha jogurt, nipp on taas võetud toidupildid.blogspot.c...jogurt.htm . Jogurti tegemiseks läheb vaja 1l piima ja 1 dl juuretist, milleks alguses sobib näiteks Valio Gefiluse maitsestamata jogurt. Kui esimene jogurt on tehtud, siis sealt võtta enne maitsestamist 1 dl valmis järgmise korra juuretiseks. Juuretist hoida külmkapis.

Isetehtud jogurtist võetud juuretist ei soovita üle paari päeva säilitada.

Tuleme nüüd juustu juurde tagasi. Selleks tuleb valmis maitsestamata jogurt valada puhta märjaks tehtud riidega vooderdatud sõelale ja jätta külmkappi sõelale nõrguna. 6-7 tunni pärast on vedelam toorjuust valmis, paksema saamiseks tuleks jogurtit kauem sõelal hoida.

Maitselt meenutab see vägagi FARMI toorjuustu.

TARTE AU CHOCOLAT EHK PRANTSUSE šOKOLAADIKOOK



Koostis:
200 g tumedat šokolaadi
200 g võid
250 g suhkrut (3 dl)
4 muna
1 sl nisujahu

Valmistamine:
Sega kausis tükkideks murtud šokolaad ja või ning sulata mikroahjus või vesivannis aeg-ajalt segades. Sega juurde suhkur ning lase veidi jahtuda.
Lisa ükshaaval segades juurde munad. Viimasena sõelu juurde nisujahu. Sega ühtlaseks.
Kalla tainas võitatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 25 minutit 200-kraadises ahjus. Valmis kook on pealt just küpsenud, aga seest veel pehme.
Lase koogil enne serveerimist vormis jahtuda - kasvõi järgmise päevani.
Serveeri nt vahukoore ja värskete marjadega.

Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU

Rahvusköök: Prantsuse

Vapustavalt hea ja mahlane kook, maitselt on nagu brownie.

SINGI-KUKESEENERULLID



TAIGEN:
0,5l liitrit piima
50 g pärmi
2 muna
1 tl soola
150 g võid või margariini
900 g - 1 kg jahu

TÄIDIS:
200g taist läbikasvanud sinki
200g kukeseeni

MÄÄRIMISEKS:
muna

Valmistamine:
Hõõru pärm vähese suhkru ja piimaga läbi, lisa ülejäänud piim. (Kuivpärm sega vähese jahuga ja seejärel 42-45kraadise piimaga).
Lisa toasoe muna, sool, suhkur.
Sõelu tainakaussi ½ jahukogusest ja sõtku paar minutit. Lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes järele 2 dl. Lisa pehme margariin ja sõtku seni, kui rasv on ühtlaselt segunenud. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas saavutaks paraja konsistentsi.
3—5 minutit kestnud sõtkumise järel peaks tainas käte ja kausi küljest lahti lööma. Kui tainas siiski kleepub, raputa veidi jahu juurde ja sõtku see tainasse. Kata tainakauss toidukilega ja tõsta sooja kohta kerkima.
Haki seened ja sink parajateks tükkideks ning prae pannil. Lase sellel enne jahtuda ja alles siis määri taignale.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud (umbes 60—80 minutit), kummuta see jahusele lauale. Sõtku tainas kergelt läbi, et suured gaasimullid lõhustuksid. Vormi soovitud kuju ja suurusega saiad ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata köögirätiku või toidukilega ja lase jälle soojas ja tuuletõmbuseta kohas kahekordseks kerkida.
Pintselda kerkinud saiad munaga. Küpseta väikesi saiu 225-kraadises ahjus 12—14 minutit.