Laupäev, 16. september 2017

PORGANDI-KARAMELLITORT

Mahlane tort, mis sobib sügispäevaks imehästi. Originaal retsepti leidsin https://www.youtube.com/watch?v=teccstvgL7A


Põhi:
100g pekaanipähkleid
350g riivitud porgandeid (u. 4 -5 keskmist porgandit)
4 muna
200g pruuni suhkurt
100g peensuhkurt
275g taimeõli
250g nisujahu
5g kaneeli
2g muskaatpähklit
5g soola
6g küpsetuspulbrit
9g soodat

Karamell:
200g peensuhkurt
60ml vett
120g vahukoort
 30g võid
1g soola
5g vaniljeekstrakti

Kreem:
500g toorjuust
60g tuhksuhkurt
80g karamellikastet
300g vahukoort

Kaunistuseks:
pähkleid
šokolaadilaaste või -kaunistusi

* Tükelda pähklid.
* Riivi porgandid peene riiviga.
* Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.
* Lisa õli ja vahusta hoolikalt munavaht läbi.
* Sõelu jahu, kaneel, muskaatpähkel, sool, küpsetuspulber ja sooda.
* Lisa jahusegu ettevaatlikult munavahule.
* Lisa riivitud porgandid ja purustatud pähklid.
* Sega segu üthltaselt läbi ja vala kahte (läbimõõduga 23cm) koogivormi.
* Küpseta 180 kraadises ahjust 30 - 35minutit.
* Jahuta põhjad, samal ajal valmista karamell.
* Aja vesi suhkruga keema. Keeda seni, kuni siirup muutub karamellivärvi.
* Eemalda pott kuumuselt ja sega ettevaatlikult juurde eelnevalt soendatud koor (külm koor võib minna tükki)
* Aseta pott uuesti pliidile ja lase 1 minut keeda.
* Võta pott pliidilt ja lisa juurde sool, vanilje ja või.
* Lase karamellil jahtuda ja alusta kreemi valmistamisega.
* Vahusta toorjuust tuhksuhkruga kohevaks vahuks.
* Lisa vahule juurde jahtunud karamellikastet ja sega korralikult läbi.
* Vahusta vahukoor tugevaks vahuks.
* Sega vahukoorevaht ettevaatlikult toorjuustuvahuga.
* Määri kreem põhjadele, kaunista ääred pähklipuruga.
* Lase tordil veidi külmikus taheneda.
* Vala tordile järgijäänud karamell ja määri see tordi peale laiali nii, et see veidi valguks tordiäärtest alla.
* Kaunista tort lõplikult ja lase sellel taaskord külmikus veidi seista.