pühapäev, 21. veebruar 2016

Leivategu


Minu meelest on leiva küpsetamine üks suurepärane oskus, millega nn halbadel aegadel oma peret saab ära toita.

Ütlen kohe ära, et kuna retsept on saadud Saaremaalt ja ei ole minu oma, siis koguseid ma kirja ei pane, lihtsalt need, mis leiva sees on.

Koostisosad:
juuretis
Tartu Mill rukki täisterajahu
sool
suhkur
vesi
maltoosa või kaljavirde
soovi korral seemneid või suitsuliha või midagi, mis endale meeldib

Eks üks õige leivategu algab juuretisega. Soovitan toimiv juuretis kellegi käest hankida. Juhul, kui endal kedagi tuttavat leivaküpsetajat ei ole, siis... 

Siis tuleb juuretis endal teha. Mõned retseptid soovitavad selle jaoks keefir segada rukkijahuga ja seejärel sooja nn käärima jätta.

Mina võtsin juuretise jaoks (suurde potti, kus ma hiljem leivataigent ka segama hakkan)soojavett, natuke pärmi(siis läheb see alguses kõige paremini käima, hiljem pole vaja seda enam juuretisele lisada) ja rukkijahu.  Segan omavahel ilusti ära ja jätan selle kuhugi sooja 24h käärima. 


Nüüd siis leiva tegemisest....
Selle jaoks võtan suure plastmass kausi, lisan sinna juuretise, vett ja veidi jahu, et tuleks selline paksem jogurti taoline mass. Selle segu jätan 24h sooja kohta käärima. 

Kui mass on 24h käärinud, siis võtan sellest uue juuretise(järgmise leiva jaoks) ja panen selle külmikusse. Ülejäänud massi lisan, suhkru, soola, maltoosa/kaljavirde. Soovi korral või taignasse lisada seenmeid või suitsuliha või siis mõlemat või  seda, mis endale meeldib.

Jahu lisan segamise käigus ja seda ka ainult jaokaupa. Kuna ma kasutan küpsetamisel leivavormi, siis jätan taigna sellise, mis kausist välja ei voola. Taina teen sellise, et kui kaussi kallutada, siis see valgub rahulikult kallutamise suunas.

Leivavormi küljed määrin võiga ja siis kallutan sinna taigna sisse, mida hiljem märja käega ühtlaseks silun. 

Leiva jätan uuesti 8-9h sooja kohta kerkima-käärima.  

Küpsetan leiba 250 kraadises ahjus 10 minutit ja seejärel alandan kuumus 200 kraadini ning küpsetan edasi 40 minutit, hiljem jätan leiva veel 10 minutiks kuuma ahju(muidugi olen selleks ajaks ahju välja lülitanud).

Võtan leiva vormist välja, pintseldan pealt veega ja jätan rätiku alla jahtuma.