kolmapäev, 4. oktoober 2017

TAGURPIDI ÕUNAKOOK

 Põhi:
3 muna
75g võid
5sl peensuhkurt
3 sl vahukoort
1tl vaniljeekstrakti
1 sidrunikoor
11sl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit

Kate:
5 hapukat õuna
1 sidrunimahl
50g  + 8sl võid 
5 sl peensuhkurt
veidi kaneeli
suhkur

 Kuumuta ahi 180 kraadini.
Koori õunad.
Riivi sidrunilt koor (jäta see põhja jaoks) ja pigista mahl õuntele.
Puhasta õunad seemnetest ja lõika viiludeks.
Sulata potis või, lisa suhkur ja lase sel sulada, kuni muutub karamellivärvi.
Vala  sulanud suhkru-võisegu koogivormi ja lao sellele viilutatud õunad.
Raputa õunetele kaneeli-suhkrusegu ja sellele omakorda võitükikesed.
Pane õunad ahju küpsema ja samal ajal tee valmis koogipõhi.
Eralda munakollased valgetest.
Vahusta munakollased suhkruga kohevaks vahuks.
Lisa munakollastevahule koor ja jätka vahustamisega.
Lisa sidrunikoor ja vanilje ning vahusta.
Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa see munavahule.
Sega tainas korralikult läbi.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa ettevaatlikult taigna hulka.
Võta ahjust koogivorm ja vala taigen õuntele, et kõik oleks ilusti kaetud.
Küpseta kooki ahjus veel 25 - 30 minutit.
Võta kook ahjust ja proovi koogi küpsustaset puust tikuga.
Kook peab jääma pealt kuldpruun.
Lõika koogiküljed äärtest lahti ja kummuta kook tordialuse abil teistpidi.
kooki võib süüa soojalt vaniljejäätisega või jahtunult.