Selle
retsepti järgi tulevad tõeliselt hõrgud ja pehmed vastlakuklid. NB! Tainas ise
on väga vähese suhkruga, tasakaalustamaks magusat vahukoorekreemi. Kui soovid,
võid suhkrukogust pärmitaina sees suurendada.
Kogus: u 30
kuklit
Koostis:
Kuklid:
5 dl leiget
piima
50 g pärmi
1 tl soola
200 g
sulatatud võid
2 tk muna
800 g
nisujahu (umbes)
1 tl
peenestatud kardemoni (MEIRA oma on parim)
3 sl suhkrut
Täidis:
vahustatud
35% rõõska koort suhkrut vanillisuhkrut või pohlamoosi
Valmistamine:
Lisa leigele piimale suhkruga vedeldatud pärm ja kuni pool jahust (tainas peaks
jääma umbes hapukoore paksune). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga
kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed.
Sega
kerkinud tainale juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud munad
ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi
küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima.
Kui tainas
on kerkinud, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese
muna suurune tükk), aseta hästi kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa
kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla).
Nüüd tee peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes,
kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.
Aseta kuklid
ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
Määri need
pealt piima või munaga ja küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni
kuklid on pealt kuldsed. Võta kuklid ahjust välja ja lase köögirätiku all
jahtuda. Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoorega ja pane
äralõigatud tükike õrnalt peale. Vahelduseks proovi vahukoore hulka segada nt
pohlamoosi.
Retsept on
mugandatud Silvia Kalviku raamatust "Pühade- ja tavanditoidud".
Allikas: © NAMI-NAMI
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar